HTML

Gyurcsány Ferenc

Friss topikok

  • ETsr.: Lehet fikázni GYF-t, meg az öszödi beszédet. Csak nem lenne baj néha a fejünkhöz kapni: MI MIT TET... (2007.10.11. 12:22) Elkúrtuk! nem kicsit, nagyon...

Linkblog

Hirdetések

2007.10.08. 10:13 gworack

„Elkúrtad!” – többezres tömeg követeli Gyurcsány lemondását a Parlamentnél – képes közvetítés

forrás: http://gondola.hu/cikkek/50208

 Sztrájk, tüntetés
 
gondola 2006. szeptember 17. 22:52
 
Utolsó módosítás: 2006. szeptember 18. 03:02
„Elkúrtad!” – többezres tömeg követeli Gyurcsány lemondását a Parlamentnél – képes közvetítés


Spontán szerveződő tüntetés zajlott a Parlament előtt. Az egyre több ember – mintegy kétezren – Gyurcsány Ferenc lemondását követelte, Mondjon le!, Elkúrtad! Gyurcsány, gyere ki! Jelszavakat skandálva.

Szegeden és Kecskeméten is az utcára vonultak az emberek, hogy szolidaritásukat fejezzék ki a budapesti tüntetéssel.

Főleg a fiatalok maradtak a Parlament előtt. A Hír Televízió kommentár nélkül közvetített képeiből kiderül: a fiatalok azt énekelték: „Éljen a magyar szabadság, éljen a haza”. A rohamrendőrök pajzsokkal, sisakokkal felszerelve összevissza járkáltak a téren.

A továbbra is hevesen tüntető tömeg azt skandálta: a kormányon levők hazaárulók, és azt kiabálják a rendőröknek: menjenek haza, "mi maradunk".

Megérkezett az Országház elé a Sándor-palotától visszatérő több száz fős csoport, így a demonstárció újra erőre kapott. 

A kb. háromszáz fős tömeg visszafordult a köztársasági elnök várbeli rezindenciájától a Kossuth térre. A Sándor-palotánál Kerényi Imre mondott beszédet.  "Gyurcsány, takarodj!" - skandálták Sólyom László lakhelye előtt a megjelentek. Sólyom nem jött ki.
 

Az index tudósítása szerint a rendőrség lezárta a Gyurcsány Ferenc házához vezető utat, amelyet már korábban egyirányúsítottak. "A Szemlőhegyi úton tizenegy rendőr nézett farkasszemet húsz tüntetővel."

* * *

Valamikor fél egykor a Kossuth téren kialudt a díszkivilágítás, a tömeg azt skandálta, "kapcsold vissza". Ezt megelőzően meg azt kiáltották, hogy "mocskos MSZP" és "mocskos SZDSZ".

Megjegyzendő, nem csupán a díszkivilágítás, hanem a gondola is kikapcsolódott... Két óráig - se szó, se beszéd - kikapcsolták a gondolát (is) - áramilag.

 * * *

Kordonrácsokat szállító teherató érkezett. Közben  a Kossuth térre vezető utcákat a rendőrautók lezárták. Ennek ellenére újabb tüntetők érkeznek.

Úgy tetszik, a tüntetők hosszú demonstrációra készülnek, énekelgetnek, vitatkoznak, barátkozni próbálnak a rendőrökkel.

A korábban megeredő esőre utalva elterjedt: ez lesz az "esernyős forradalom". Ám az eső időközben elállt.

Felröppent, hogy Zalaegerszegen is kivonultak az utcára, szolidaritásukat kifejezve a Parlament előtt tüntetőkkel,  de ez a hír nem biztos hogy igaz.

A téren megjelent Csurka István is, de a tüntetők, amikor meglátták, a "Nem kell Csurka!" jelszót  skandálták.

 * * *

Folyamatosan érkeznek a rohamrendőrök a Parlament elé, ugyanakkor egyre több a tüntető is. Már ellepték a 2-es villamos sineit is.

Gergényi Péter rendőrfőkapitány bejelentette, hogy a megmozdulás törvényes, ezért a rendőrség feladata a Parlament védelme, valamint a rend fenntartása.

Az eső mindeközben elállt. Néhány tüntető korábban azon fogadkozott, hogy kitart, az eső nem riasztja el.

 * * *

Fél óra után a helyzet változatlan, azzal a különbséggel, hogy a gyarapodó tömeg átszakította a védőláncot, amire a rohamrendőrök válasza az volt, hogy kissé megközelítették a tüntetőket, kiszorítva az újságírókat ebből a vonalból.

Közben megérkezett a belügyminiszter is. Petrétei Józsefet az újságírók meg akarták szólaltatni a rendőrség szándékairól, ám az akció rendőri irányítója megtagadta a közvetítést a belügyminiszter és a kordonon túl lévő belügyminiszter közt, így az újságírók nem kerülhettek a Parlament épülete és a rendőrkordon közé.

A tömeg azt is skandálja: "A rendőrök velünk vannak", amit a sisakos rendőrök rezzenéstelen arccal vesznek tudomásul.

A tüntetésnek láthatóan nincs szervezője, szervezettsége, egy-egy csoport talál ki újabb jelszavakat, de összességében nem látszik - a közös indulaton túl - előre elhatározott rendezői  következetesség.

 * * *

A Parlament előtt kezdetben csak csendben gyűltek az emberek, de mintegy félóra alatt a pár száz ember több ezres tömeggé duzzadt. Vesszen a kormány! Elkúrtad! Hazaáruló! Mondjon le! – ezeket a jelszavakat lehetett hallani.

A tömeg egyáltalán nem a már jól ismert radikális tüntető arcokból áll, hanem igen vegyes képet mutat. Jórészt fiatalokból áll, de látni lehetett idősebb tiltakozókat is.

A rohamrendőrök felsoralkoztak, de egyelőre, amíg a tömeg békés, ígéretük szerint nem tesznek semmit.

 
A képekre kattintva megtekintheti galériánkat!

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://gyurcsanyferenc.blog.hu/api/trackback/id/tr56189838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása